vrijdag 14 juli 2017

Wormenkweek naast de kas


Half mei zijn we begonnen met de opzet van een wormenkweek. Een paar schepje van de eigen compost met een stuk of 30 compostwormen was het beginmateriaal. De wormen eten keukenafval, maken daar compost van en scheiden percolaat uit. Deze vloeistof is wormenmest en kan, verdund tot 1:10, gebruikt worden als meststof bij kamerplanten, plantenbakken, tomaten enz. In het begin gebeurde er niet zoveel in de wormenkweek, maar na een week of twee lieten ze zich het keukenafval goed smaken en ze vermenigvuldigden zich. Eind juni konden we drie liter percolaat oogsten! Deze eenvoudige wormenkweek is opgezet met keukenafval van een huishouden van twee personen.

Het plan is nu om te onderzoeken of de wormenkweek uitgebreid kan worden, zodat meer tuinleden hun afvalstroom kunnen verminderen door keukenafval aan de wormenkweek toe te voegen en te delen in de wormencompost en het percolaat.

Heb je interesse om mee te doen, laat het dan weten bij Sandra (tuin 66), Dineke (tuin 96), Jacqueline (tuin 52) of bij de kas. Er is al een flinke wormenbak gemaakt, kijk maar op de foto's!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren mag hoor